Heerlijke gerechten klaarmaken met een slow cooker
Slow cookers zijn ontzettend handig in de keuken. Ze kunnen in steeds meer winkels in Nederland gekocht worden. Ze zijn veelzijdig en u kunt er de lekkerste gerechten in klaar maken. Omdat in een slow cooker gerechten langer worden gegaard op een lagere temperatuur zullen alle smaken beter in elkaar overlopen. Ook wordt het vlees een stuk zachter. Maar slow cookers hoeven niet alleen gebruikt te worden voor avondeten, er kan ook in gebakken worden.
Hoe werkt een slow cooker?
Een slow cooker bestaat uit een metalen omhulsel waar de temperatuur mee wordt geregeld. Hier in wordt een binnenpot geplaatst van keramiek of porselein. In deze binnenpot worden de gerechten bereid. De pot wordt afgesloten met een deksel zonder gaatjes zodat al het vocht in de pan blijft, hierdoor is er een stuk minder vocht nodig en blijft alles op temperatuur. Slow cookers hebben vaak de stand low en high, deze hebben verschillende kooktijden. Soms worden deze standen aangevuld met medium en een warmhoudstand. Afhankelijk voor hoeveel personen u wilt koken kunt u kiezen uit verschillende groottes variërend van 0,5 tot 7 liter.
Of een slow cooker iets voor u is, is totaal persoonlijk. Ze zijn makkelijk schoon te houden, en de gerechten zijn vaak een stuk gezonder omdat er minder olie nodig is. Door het lange koken kunnen sommige voedingsstoffen afgebroken worden, maar dit is vaak te voorkomen door ze even te bakken. Het handigste is dat u gewoon de deur kunt verlaten terwijl de slow cooker zijn werk doet.
Soep, pasta en stoofschotels
Slow cookers zijn ontzettend handig om soepen te maken. De recepten zijn makkelijk aan te passen, omdat er vaak alleen maar minder vocht toegevoegd hoeft te worden. In een slow cooker zal namelijk minder vocht verdampen omdat de pan helemaal gesloten is. Door de lagere temperaturen en de langere bereidingstijd zal uw soep heerlijk smaken.
Naast soepen kunnen er ook heerlijke sauzen zoals pastasaus in een slow cooker worden klaargemaakt. Ook hierbij hoeft een bestaand recept maar een beetje te worden aangepast. Laat de pastasaus een middag staan en u kunt 's avonds een heerlijke pasta eten.
Ontzettend lekker zijn de stoofschotels gemaakt in een slow cooker. Door de lagere temperaturen voor een langere tijd wordt het collageen in het vlees afgebroken, hierdoor wordt het ontzettend mals en sappig. Om de stoofpot extra lekker te maken is het belangrijk om het juiste vlees en de juiste groenten te gebruiken.
Brood bakken in een slow cooker is ook mogelijk
Wat veel mensen niet weten is dat een slow cooker ook perfect gebruikt kan worden om makkelijk een brood te maken. Elk soort deeg kan worden gebruik, u hoeft alleen maar een paar kleine aanpassingen te maken door wat bakpapier te gebruiken. Het brood zal wel iets anders smaken, namelijk iets minder knapperig. Maar door het brood even in de oven te doen voor een korstje kunt u dit tegengaan.